Tand

Att även våra djur, precis som vi, behöver hjälp med tänderna har blivit mer och mer uppmärksammat de senaste åren. Framförallt kunskapen kring de behov som finns, tandsjukdomar men även vad det orsakar för smärta och påverkan hos våra djur har blivit bättre och mer gedigen.

Vi har en toppmodern tandavdelning innehållande allt som krävs för att kunna utföra allt från basal- till mer avancerad tandvård. Tandavdelningen består av personal med lång erfarenhet och gedigen utbildning. Vi brinner för att ge ditt djur bästa möjliga upplevelse och vård. Vi anpassar varje patients sövning individuellt och lägger stor vikt vid att ditt djur skall hållas väl smärtlindrad både under och efter de ingrepp som utförs. Vår narkos- och övervakningsapparatur är ny och av högsta kvalitet.  I anslutning till tandavdelningen har vi en vårdavdelning. I denna får våra patienter vård under dagen. Vi har inga djur som stannar på natten, utan krävs dygnet-runt-vård så kommer ni givetvis hänvisas vidare till Djursjukhus som har denna möjlighet.

Djuret sövs helt och är under ingrepp intuberad för att säkra andning samt för att skydda nedre luftvägar under behandling.

När djuret är sövt och tänderna rengjorts så gör en fullständigt bedömning där en samlad bild av hur tänderna ser ut makroskopiskt, fickdjup, grad av inflammation samt radiologiskt utseende av tänder och stödvävnad. Samtliga tänder röntgas, även de som man inte ser med blotta ögat men som kan ligga och gömma sig under käkbenskant. Detta för att även kunna bedöma rötter, grad av parodontit, tandresorption eller om frakturer kan påvisas. Rengöringen kallas professionell tandrengöring (PTR) och görs, precis som hos människor, med ultraljud. Ultraljudet hjälper till att rensa bort plack, orenheter och beläggningar på tandytorna samt under tandköttskanten. Efter ultraljudsrengöring så poleras alltid tänderna med en speciell polerpasta för att minska ojämnheter.

En fullständig undersökning av munhåla, tänder och bett görs. Vi mäter fickdjup och bedömer om tandlossning eller andra tandskador föreligger samt vilken grad av dessa. 

Vi bedömer därefter om och vilka behandlingar som behöver göras. Har ni givit oss tillstånd att göra det som vi bedömer som bäst för ert djur så görs detta, annars kontaktas ni intraoperativt med information angående fynd, rekommenderad åtgärd och kostnad för detta. Det är då viktigt att ni är anträffbara per telefon.

Om ditt djur kräver en stor åtgärd/behandling så kan åtgärden behöva delas upp på två tillfällen, detta för ditt djurs eget välmående. 

Information avseende skötsel hemma, profylaktisk behandling och ev medicinering får du i samband med hemgång. Vi tillhandahåller även tandkort där du snabbt kan få en överblick över just ditt djurs munhåla.