Avlivning
”Goodbyes are not forever. Goodbyes are not the end. They simply mean I will miss you until we meet again.”
© O.W. Palitha Ariyarathna
Som djurägare har man ett ansvar att se till att ens djur inte lider och det innebär att man måste fatta det tuffa beslutet att det är dags att låta sitt älskade husdjur somna in. Vi finns här för att stötta er och hjälpa er med detta beslut.
Vårt mål är att göra denna sista stund för er och ert djur så behaglig och stressfri som möjligt.
Vad sker vid en avlivning?
Ert djur får en injektion med lugnande medicin oftast under huden eller i en muskel. När djuret blivit trött av injektionen anläggs en kanyl i ett blodkärl. I denna kanyl injiceras en större mängd narkosmedel så att ert djur somnar djupt. När vi konstaterat att ert djur sover djupt då ges en överdos av narkosmedel så att hjärtat slutar slå, vilket därefter konstateras av veterinären. Hela processen tar bara några minuter. Ert djur somnar in lugnt och stilla och känner ingen smärta, obehag eller panik när den somnar in.
Efter avlivningen
Efter avlivningen kan man stanna kvar en stund för att säga farväl till sitt älskade djur. Man kan ta med sig sitt djur hem eller så kan man låta sitt djur kremeras. Man kan välja mellan gemensam kremering eller separat kremering. Vid gemensam kremering kremeras ert djur tillsammans med andra djur och askan sprids i en minneslund som ni kan besöka i Vittaryd (https://www.flattinge-smadjurskremering.se/minneslunden/). Vid separat kremering, kremeras ert djur separat och askan kommer åter till er i en urna med ditt djurs namn på.